En riktigt trevlig fredagsmiddag när man behöver grilla något halvsnabbt när man kommit hem från jobbet. Oxfilé är såklart inte den billigaste styckdetaljen men ofta värd varenda krona. Viktigt att köttet blir perfekt med en lagom rör kärna.
Gör såhär
Ta fram oxfilén och en lämplig grillöl ur kylen, putsa bort den långa senan och skär upp mittbiten i tjocka skivor. Låt köttet ligga i köket för att få upp temperaturen. Tänd grillen, sätt på ugnen och börja linda in köttet i bacon. Ta fram sparris och linda in dem tre och tre i bacon. Krydda köttet rikligt med grovmalen svartpeppar och salta lite försiktigt då baconet är salt, så ta inte för mycket.
När du har en bra glöd och nästan kan hålla handen över gallret i 4-5 sekunder kan du stoppa in potatiskroketterna i ugnen. Lägg sedan oxfilén direkt över kolet och sparrisen vid sidan om kolet.
Vänd Oxfilén när du har snygga grillränder och flytta dem till den indirekta sidan när du har bra ränder på båda sidorna. Håll koll på temperaturen och ta av köttet från grillen när innertemperaturen är 50 grader om du vill ha den rare, 55 grader om du vill ha den medium. Låt köttet vila i en form med lock så kommer temperaturen stiga ett par grader till. Ta av sparrisen när baconet fått en bra färg så är sparrisen klar. Medans köttet vilar kan du förbereda en sallad.
Servera oxfilén och sparrisen med potatiskroketter, bearnaisesås och sallad. Dryckesförslag: En bra flaska Pinot Noir, exempelvis Black Stallion från Russian River Valley i Kalifornien. Smaklig måltid!
Recept 4 personer
- 800 gram mittbit av Oxfilé
- En knippe färsk grön sparris
- 2 paket bacon á 140g
- Grovmalen svartpeppar
- Salt
- 800 gram potatiskroketter
- Bearnaisesås, gärna hemgjord
- Grön sallad
- Grurka
- Tomat