Grillad älghögrev med potatisgratäng

Grillad älghögrev med potatisgratäng och grönsallad på tallrik.

Att grilla högrev är bland det godaste finns, en riktig favorit som går hem hos hela familjen. Det går lika bra med älg som nötkött och hemligheten att få det mört ligger i att man kokar köttet innan man grillar det. Är köttet fryst så är det inget problem, bara lägga till en halvtimme på koktiden. Perfekt om du kommer på det samma dag som du vill äta det då du inte behöver tina innan.

Gör så här

Ta fram högreven och putsa av de värsta hinnorna men låt alla senor och fett vara kvar i köttet då de ändå kokar bort så småningom. Om köttet är tinat så är det bra att binda köttet för att behålla formen.

Lägg köttet i en kastrull, tillsätt mörk öl, vatten, fond/buljong, lagerblad, pepparkorn, chili flakes och en matsked salt. Har du en morot och en lök kan du med fördel lägga i dem med.

Fryst högrev av älg i kastrull med kryddor. Fond och mörk öl att tillsätta i kastrullen. Älghögrev.

Koka upp köttet och ta bort det värsta skummet med en hålslev.

Skumma kokt älghögrev med hålslev

Sänk temperaturen och låt köttet sjuda under lock i ca två timmar (+ en extra halvtimme om du börjat med fryst högrev).

Färdigkokt älghögrev

Lägg över köttet i en form och ställ in i kylen tills det är dags att tända grillen.

Förvara högreven av älg i en plastbytta i kylen

När det är dags för middag så tänder du grillen, sätter på ugnen och börjar med potatisgratängen.

Potatisgratäng

Skala potatisen, skiva och lägg i en kastrul. Tillsätt hackad purjolök, pressad vitlök, salt, peppar och lite timjan. Häll på mjölk och grädde och låt koka upp, skjud sedan ca 10 minuter innan du häller den i en smord form. Lägg några klickar smör ovanpå och täck med gratängost. Potatisgratängen är klar när den fått en fin yta.

Fransk potatisgratäng med grädde, purjolök, fast potatis, mjölk, timjan, salt och peppar.

Grilla älghögrev

Ta ut högreven ur kylen och skiva i 1,5-2cm tjocka skivor.

Skiva upp kyld kokt älghögrev, högrev av älg

Täck skivorna med glaze och lägg på grillen, indirekt bredvid glöden. Vänd ofta och pensla på glaze varje gång du vänder. Avsluta genom att göra några snygga grillränder på båda sidorna över glöden.

Grilla glazead älghögrev över glöden.

Låt köttet vila en stund medans du dukar bordet så är det dags för middag sen. Serveras med fördel tillsammans med en god amerikansk zinfandel eller en riktigt kall öl, bon appetit!

Grillad älghögrev med potatisgratäng och grönsallad på tallrik. Rödvin till det.

Recept 4 personer

Älghögrev

  • 1 kg högrev, gärna från älg
  • 1 flaska mörk öl
  • 4 msk oxfond eller 2 buljongtärningar
  • 4 Lagerblad
  • 2 tsk timjan
  • 1 msk salt
  • 10 svartpepparkorn
  • 2 tsk chili flakes
  • 1,5 dl Glaze eller grillsås

Potatisgratäng

  • 2 kg fast potatis
  • 10 cm hackad purjolök
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 5 dl mjölk
  • 2 klyftor pressad vitlök
  • Timjan
  • Salt
  • Svartpeppar
Grillad älghögrev med potatisgratäng och grönsallad.
Grillad älghögrev
Grillad älghögrev, högrev av älg.
Grillad älghögrev med potatisgratäng och grönsallad på tallrik.
Summary
recipe image
Recipe Name
Grillad älghögrev med fransk potatisgratäng
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 8 Review(s)