Att grilla högrev är bland det godaste finns, en riktig favorit som går hem hos hela familjen. Det går lika bra med älg som nötkött och hemligheten att få det mört ligger i att man kokar köttet innan man grillar det. Är köttet fryst så är det inget problem, bara lägga till en halvtimme på koktiden. Perfekt om du kommer på det samma dag som du vill äta det då du inte behöver tina innan.
Gör så här
Ta fram högreven och putsa av de värsta hinnorna men låt alla senor och fett vara kvar i köttet då de ändå kokar bort så småningom. Om köttet är tinat så är det bra att binda köttet för att behålla formen.
Lägg köttet i en kastrull, tillsätt mörk öl, vatten, fond/buljong, lagerblad, pepparkorn, chili flakes och en matsked salt. Har du en morot och en lök kan du med fördel lägga i dem med.
Koka upp köttet och ta bort det värsta skummet med en hålslev.
Sänk temperaturen och låt köttet sjuda under lock i ca två timmar (+ en extra halvtimme om du börjat med fryst högrev).
Lägg över köttet i en form och ställ in i kylen tills det är dags att tända grillen.
När det är dags för middag så tänder du grillen, sätter på ugnen och börjar med potatisgratängen.
Potatisgratäng
Skala potatisen, skiva och lägg i en kastrul. Tillsätt hackad purjolök, pressad vitlök, salt, peppar och lite timjan. Häll på mjölk och grädde och låt koka upp, skjud sedan ca 10 minuter innan du häller den i en smord form. Lägg några klickar smör ovanpå och täck med gratängost. Potatisgratängen är klar när den fått en fin yta.
Grilla älghögrev
Ta ut högreven ur kylen och skiva i 1,5-2cm tjocka skivor.
Täck skivorna med glaze och lägg på grillen, indirekt bredvid glöden. Vänd ofta och pensla på glaze varje gång du vänder. Avsluta genom att göra några snygga grillränder på båda sidorna över glöden.
Låt köttet vila en stund medans du dukar bordet så är det dags för middag sen. Serveras med fördel tillsammans med en god amerikansk zinfandel eller en riktigt kall öl, bon appetit!
Recept 4 personer
Älghögrev
- 1 kg högrev, gärna från älg
- 1 flaska mörk öl
- 4 msk oxfond eller 2 buljongtärningar
- 4 Lagerblad
- 2 tsk timjan
- 1 msk salt
- 10 svartpepparkorn
- 2 tsk chili flakes
- 1,5 dl Glaze eller grillsås
Potatisgratäng
- 2 kg fast potatis
- 10 cm hackad purjolök
- 2,5 dl vispgrädde
- 5 dl mjölk
- 2 klyftor pressad vitlök
- Timjan
- Salt
- Svartpeppar