Hälleflundra med risotto, smörstekta kantareller och blancherad babyspenat

Hälleflundra med risotto, blancherad babyspenat, smörstekta kantareller och parmesanost
Hälleflundra med risotto, blancherad babyspenat, smörstekta kantareller och parmesanost

Superfisken hälleflundra har ett fast vitt kött med mycket smak. För att göra en hällefilé rätt, rekommenderar jag en risotto på god buljong, parmesan och vitt vin. Som tillbehör passar det kanon med smörstekta kantareller och babyspenat, blancherat i vitt vin och vitlök. En riktig lyxmåltid som håller dig mätt länge!

Gör såhär

Risotto

Börja med att värma upp buljongen till risotton och hacka schalottenlöken.

Stek scharlottenlöken mjuk i olivolja och häll sedan på arborioriset och låt steka med. Slå på det vita vinet och låt koka in i riset. Rör runt i riset med jämna mellanrum.

Risotto Arborio Ris Buljong Vin Parmesan Olivolja Schalottenlök

När riset börjar bli mättat slår du på en skopa av den uppvärmda buljongen och fortsätter röra runt. Varje gång riset börjar bli mättat slår du på en skopa till och fortsätter så till buljongen är slut, ca 20-25 minuter.

När den sista buljongen kokat in och riset har rätt konsistens, tar du av kastrullen från värmen och blandar ner parmesanosten och kryddar med salt och peppar.

Hälleflundra

Sätt ugnen på 150 grader

Krydda och stek hällefiléerna hastigt på båda sidorna i en stekpanna med smör för att ta färg.

Lägg över filéerna i smord ugnsfast form med en smörklick i och stoppa in i ugnen ca 15 minuter innan servering, håll koll på termometern, fisken är klar när den har en innertemperatur på 48-50 grader.

Hälleflundra

Smörstekta kantareller

Rensa och skölj av kantarellerna, dela i mindre bitar om de är stora.

Stek dem i 2 msk smör och tillsätt salt och vitpeppar.

Smörstekta Kantareller
Smörstekta Kantareller

Kantarellerna är färdigstekta när vätskan från svampen kokat bort.

Smörstekta Kantareller
Smörstekta Kantareller

Blancherad babyspenat

Använd pannan du stekt fisken och kantarellerna i för att få upp smakerna.

Hacka vitlöken fint, smällt en liten smörklick i pannan och ha i vitlöken och spenaten.

Blancherad Spenat med vitlök och vitt vin

När spenaten krympt och den mesta vätskan försvunnit häller du på några matskedar vin som du sedan kokar bort snabbt.

Recept 4 personer

Hälleflundra

  • 4 st Hälleflundrafiléer á 150g
  • 1 msk smör att steka i
  • 1 msk smör till ugnsformen
  • Salt
  • Svartpeppar

Risotto

  • 4 dl arborioris
  • 1 st schalottenlök
  • 2 msk olivolja
  • 1 l grönsaksbuljong
  • 3 dl vitt matlagningsvin
  • 3 dl finriven parmesanost
  • Salt
  • svartpeppar

Smörstekta kantareller

  • 3-4 dl färska grovhackade kantareller
  • 2 msk smör
  • salt
  • vitpeppar

Blancherad babyspenat

  • 1 påse färsk ekologisk babyspenat 65g
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk smör
  • 3 msk vitt matlagningsvin

Servera gärna måltiden med ett riktigt gott vitt vin, exempelvis Alvarinho Contacto från Portugal. Smaklig spis!

Hälleflundra med risotto, blancherad babyspenat, smörstekta kantareller och parmesanost. Alvarinho Contacto vitt vin
Hälleflundra med risotto, blancherad babyspenat, smörstekta kantareller och parmesanost
Hälleflundra med risotto, blancherad babyspenat, smörstekta kantareller och parmesanost
Hälleflundra med risotto, blancherad babyspenat, smörstekta kantareller och parmesanost
Risotto Arborio Ris Buljong Vin Parmesan Olivolja Schalottenlök
Summary
recipe image
Recipe Name
Hälleflundra med risotto, smörstekta kantareller och blancherad babyspenat
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
31star1star1stargraygray Based on 2 Review(s)