
Superfisken hälleflundra har ett fast vitt kött med mycket smak. För att göra en hällefilé rätt, rekommenderar jag en risotto på god buljong, parmesan och vitt vin. Som tillbehör passar det kanon med smörstekta kantareller och babyspenat, blancherat i vitt vin och vitlök. En riktig lyxmåltid som håller dig mätt länge!
Gör såhär
Risotto
Börja med att värma upp buljongen till risotton och hacka schalottenlöken.
Stek scharlottenlöken mjuk i olivolja och häll sedan på arborioriset och låt steka med. Slå på det vita vinet och låt koka in i riset. Rör runt i riset med jämna mellanrum.

När riset börjar bli mättat slår du på en skopa av den uppvärmda buljongen och fortsätter röra runt. Varje gång riset börjar bli mättat slår du på en skopa till och fortsätter så till buljongen är slut, ca 20-25 minuter.

När den sista buljongen kokat in och riset har rätt konsistens, tar du av kastrullen från värmen och blandar ner parmesanosten och kryddar med salt och peppar.
Hälleflundra
Sätt ugnen på 150 grader
Krydda och stek hällefiléerna hastigt på båda sidorna i en stekpanna med smör för att ta färg.
Lägg över filéerna i smord ugnsfast form med en smörklick i och stoppa in i ugnen ca 15 minuter innan servering, håll koll på termometern, fisken är klar när den har en innertemperatur på 48-50 grader.

Smörstekta kantareller
Rensa och skölj av kantarellerna, dela i mindre bitar om de är stora.
Stek dem i 2 msk smör och tillsätt salt och vitpeppar.

Kantarellerna är färdigstekta när vätskan från svampen kokat bort.

Blancherad babyspenat
Använd pannan du stekt fisken och kantarellerna i för att få upp smakerna.
Hacka vitlöken fint, smällt en liten smörklick i pannan och ha i vitlöken och spenaten.

När spenaten krympt och den mesta vätskan försvunnit häller du på några matskedar vin som du sedan kokar bort snabbt.
Recept 4 personer
Hälleflundra
- 4 st Hälleflundrafiléer á 150g
- 1 msk smör att steka i
- 1 msk smör till ugnsformen
- Salt
- Svartpeppar
Risotto
- 4 dl arborioris
- 1 st schalottenlök
- 2 msk olivolja
- 1 l grönsaksbuljong
- 3 dl vitt matlagningsvin
- 3 dl finriven parmesanost
- Salt
- svartpeppar
Smörstekta kantareller
- 3-4 dl färska grovhackade kantareller
- 2 msk smör
- salt
- vitpeppar
Blancherad babyspenat
- 1 påse färsk ekologisk babyspenat 65g
- 1 vitlöksklyfta
- 1 msk smör
- 3 msk vitt matlagningsvin
Servera gärna måltiden med ett riktigt gott vitt vin, exempelvis Alvarinho Contacto från Portugal. Smaklig spis!










