
En av mina absoluta favoriter när man vill att middagen ska gå fort att laga på grillen. Flapsteak är en platt och väldigt smakrik styckdetalj som är otroligt god med en bra rub. Som sås till flapsteak älskar jag en hemgjord chimichurri, argentinarnas favorit. Servera steken med kryddig kulpotatis och en stor bit brieost .
Så här gör du
Börja med chimichurrin då den mår bra av att stå och dra åt sig smakerna. Ta loss blad från bladpersiljan, hacka vitlöksklyftorna och chili. Lägg i allt i mixern och avsluta med olivoljan, vitvinsvinägern och kryddorna.
När man inte ska mixa så mycket, tycker jag det är praktiskt att använda den handdragna mixern från Tupperware men det går såklart bra med en vanlig mixer eller matberedare med knivar.
När du mixat chimichurrin till önskad konsistens är det viktigt att smaka av och tillsätta mer salt, syrlighe (vinägern) eller styrka (chiliflakes) om det behövs.
När du är nöjd, ställer du såsen i kylen.


Ta fram köttet och potatisen och tänd grillen. Jag kör ofta Peka’s färdiga kulpotatis från kyldisken på Hemköp men har även provat att göra egen potatis. I så fall kokar man potatisen och rör ihop den med rapsolja, finhackad paprika, spenat, lök och vitlök för att sedan steka den lätt i aluminiumform på grillen.

Putsa köttet, torka av det och gnugga in rubben noga. Jag gillar en bra Texas rub med tydlig smak av Peppar. Du kan också göra din egen av salt, svartpeppar, vitlök, lök, rökt paprika, chilipeppar, cayennepeppar, malda spiskummin.

Lägg först på potatisen på indirekt värme och efter ca 10 minuter kan du lägga på köttet.

Vänd köttet några gånger så det blir jämnvarmt och fått en innertemperatur på straxt över 50 grader. Då tar du av köttet från grillen och låter det vila i folie.

Rör runt i potatisen ibland men var försiktig då dom lätt faller isär.

När potatisen är klar och köttet vilat 5-10 minuter är det dags att skära upp köttet.

Skär tvärs över fibrerna i tunna skivor med en lutad kniv för bästa resultat.

Servera maten med en stor bit brieost och ett gott grillvin. Zinfandel från USA fungerar alltid till grillat kött.

Recept för 4 personer
Chimichurri
- 3 dl bladpersilja
- 2 vitlöksklyftor eller 1 solovitlök
- 1/2 – 1 Röd chilifrukt (beroende på styrka)
- 1 dl olivolja
- 3 msk vitvinsvinäger
- 2 tsk rökt paprikapulver
- 1 tsk spiskummin
- 1 tsk Salt
- 1 tsk Chiliflakes
Flapsteak och kryddig kulpotatis
- 800 g flapsteak
- 1/2 dl Texas Rub, exempelvis Texas Frank från Spicy Dream
- 2 förpackningar Peka kryddig kulpotatis
- 1 liten bit brieost


