Grillad Blomkål med citron och smält ost

Grillad hel blomkål med olivolja, citron och parmesanost
Grilla blomkål, en riktig delikatess

Ett supergott tillbehör till grillmiddagen är grillad blomkål. Enklaste sättet för att få ett perfekt resultat är att helgrilla blomkålshuvudet indirekt och avsluta med riven ost eller parmesan.

Så här gör du

Skölj blomkålhuvudet och torka av det med hushållspapper. Täck hela blomkålshuvudet med en god olivolja och strö på salt och lite svartpeppar.

Dela en citron på mitten och pensla på lite olivolja på snittytan. Lägg citronen på grillen med snittytan nedåt.

Lägg blomkålshuvudet bredvid glöden eller elden i gasolgrillen och låt ligga tills den börjar bli riktigt varm.

Grillad hel blomkål med olivolja, citron och parmesanost
Blomkål passar perfekt tillsammans med kött, korv och andra grillade grönsaker

Känn efter med en potatissticka att konsistensen är mjukare men fortfarande ”al dente”. Pressa ena citronhalvan över blomkålen med hjälp av grilltången. Strö över ost och låt den smälta.

Grillad hel blomkål med olivolja, citron och parmesanost
Pressa grillad citron över blomkålen för extra syra

Servera den med den halva citron som är över om någon vill ha mer syrlighet.

Grillad hel blomkål med olivolja, citron och parmesanost
Ta en kniv och skär loss lagom buketter vid servering

Recept 4-5 personer

  • 1 Blomkålshuvud
  • 1 citron
  • 1/2 dl riven ost, gärna parmesan
  • 2-3 msk olivolja
  • Salt Peppar
Grillad hel blomkål med olivolja, citron och parmesanost
Summary
recipe image
Recipe Name
Grillad blomkål med citron och smält ost
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time