Kungen av alla varma mackor, Croque Monsieur. Gör sig perfekt på grillen och mättar perfekt när man är sugen på en lunch i solen på baksidan.
Originalet har bara Gruyère ost och en god skinka men jag gillar att komplettera med tomat och avokado i tunna skivor för att göra den lite fräschare och mer mättande.
Så här gör jag
Börja med Béchamelsåsen, smält smör i en kastrull och vispa i mjölet när smöret smält. Tillsätt mjölken och vispa ut mjöl/smör-klumparna, fortsätt vispa tills såsen kokar upp. Stäng då av plattan, tillsätt muskot och smaka av med salt och peppar.
Häll bèchamel på fyra skivor formbröd och bred ut med kniv. Lägg på skinka och bred på dijonsenap. Tänk på att senapen är stark så ta inte för mycket. Lägg på tomat och avokadoskivor och täck allt med ost. Finns det béchamelsås kvar kan du med fördel breda ut det på osten innan du lägger på det sista brödet.
Grilla mackorna på varm gasolgrill eller öven en bra glöd. Tänk på att det går fort och vänd några gånger så du får snygga grillränder.
Smaklig måltid!
Ingredienser för fyra mackor:
- 8 skivor formbröd
- 16 skivor rökt skinka
- 16 skivor ost, gärna Gruyère
- 1 Avokado i tunna skivor
- 1 Skivad tomat
- Dijonsenap
Béchamelsås
- 50 gram smör
- 4-5 msk vetemjöl
- 4 dl mjölk
- 1 krm riven muskot
- salt, vitpeppar