Alla älskar en bra kebabtallrik och den går att variera på så många olika sätt. Jag har provat lamm, kyckling och nötkött både som färs och i skivor men tycker en välmarmorerad fläskkarré i tunna skivor, marinerad i ordentligt med olja och kryddor och sedan sakta grillad i en kebabgrill slår det mesta.
Den här rätten behöver lite framförhållning, främst då man kanske måste beställa en Rotogrill från Curt på http://rotogrill.se/ men också att köttet ska marineras väl, gärna ett dygn innan grillningen.
Jag har detaljstuderat youtube videos på hur proffsen gör kebab, gyros, shawarma och souvas men fastnat för den turkiska döner kebab, fast i mindre skala då min Rotogrill inte klarar mer än ca 1,5kg.
Så här gör jag
Rör ihop kryddblandningen enligt receptet. Häll lite smakneutral rapsolja i botten av en form, krydda med lite av kryddblandningen. Skiva fläskkarrén i tunna skivor och putsa inte bort fettet då mycket av smaken sitter där. Lägg skivorna i formen och när första lagret är fyllt, på med mer olja och kryddor. Fortsätt att varva kött, olja och kryddor tills hela karrén är i formen. Täck över köttet med plastfolie och ställ kallt i kylen, minst ett par timmar men gärna ett dygn.
Skala och dela en lök på mitten, ta en halv lök och trä på spettet i botten. Börja varva de tunna karrébitarna en och en tills du fått ihop ett bra spett. Som du ser har den mesta av oljan absorberats av köttet och detta hjälper till att inte bränna köttet vid grillningen.
Förbered grillen med briketter och tänd den. Lägg gärna aluminiumfolie i botten och vik upp kanterna så går disken lättare sedan. Låt inte grillen stå i direkt vind utan i lä någonstans. Tänd briketterna och vänta tills den värsta röken lagt sig, sätt sedan fast spettet och motorn och låt tillagningen börja. Rotogrillen har två lägen att montera spettet från glöden, börja gärna en bit ifrån och flytta sedan spettet närmare när det blir tunnare.
Nu är det bara vänta tills det yttersta lagret är klart, skära av det klara köttet och vänta tills nästa vända. Upprepa tills spettet är tomt och bara löken är kvar. Här passar det extra bra med en väntöl medans man passar grillen.
Under tiden ni väntar är det dags att fixa tillbehören. Pommes frites, sallad, rödlök, tomat, gurka och en stark, god feferoni. Vit och röd kebabsås tillverkar du såklart själv
Vit kebabsås (vitlökssås)
Rör ihop Turkisk yoghurt med majonnäs till önskad konsistens. Pressa i vitlök och krydda efter smak.
Röd kebabsås (tomatsås)
Stek den finhackade löken mjuk i olja, tillsätt kryddorna och de passerade tomaterna. Låt puttra i minst 30 minuter. Smaka av med salt, peppar och cayennepeppar. Plocka ur lagerbladen och häll upp i en skål.
Ingredienser för 6 personer
Kebab
- 1,2 kg fläskkarre i bit
- 1/2 gul lök
- 3 dl rapsolja
- Salt
- Svartpeppar
- Vitlökspulver
- Paprikapulver
- Oregano
Vit kebabsås
- 2 dl turkisk yoghurt
- 1 dl majonnäs
- 2 pressade vitlöksklyftor
- 1 tsk socker
- salt och svartpeppar efter smak
- Cayennepeppar för lite styrka
Röd kebabsås
- 2 msk olja
- 1 gul lök
- 1 burk passerade tomater
- 2 tsk spiskummin
- 1 tsk chiliflakes
- 3 klyftor vitlök
- 1 msk oregano
- 2 tsk strösocker
- 2 lagerblad
- Svartpeppar och salt efter smak
- Cayennepeppar för styrka
Tillbehör
- 1kg Pommes fites (fryst)
- 1/2 huvud isbergssallad
- 2 tomater
- 1/2 gurka
- 2 rödlökar
- 1 burk feferoni
Tja!
Var kan jag köpa rotogrillen? Hittar inga kontaktuppgifter eller återförsäljare. Läs studentmottagning den 11/6
Vh/ Berno
Hej Berno, sorry för sent svar!
Mig veterligen kan man bara köpa den direkt av tillverkaren på https://rotogrill.se/ mycket prisvärd!
/Thomas
Grym hemsida! ska prova gyros imorrn.