Nu längtar jag verkligen efter våren på riktigt när man kan skippa pannlampan när man grillar. Idag blev det iallafall en grillmiddag tillslut.
Jag kom på att jag fått fyra riktiga svärd till spett av en turkisk vän som släpade med dem till mig från Turkiet och blev ruggigt sugen på grillad kebab med tomatsallad, grillade grönsaker, ris och yoghurt.
Så här gör man
Börja med tomatsalladen då den blir bättre av att stå ett tag innan servering. Tänd sedan grillen och koka riset. Blanda ingredienserna till kebabspetten och glöm inte lite vatten mot slutet så du får en krämigare konsistens på färsen. Knåda färsen och trä på färsen på spetten. Viktigt att det inte finns någon luft i färsen eller mellan spetten och färsen då den lätt lossnar annars. Skär övriga grönsaker som ska på grillen och pensla dem med lite olivolja.
Lägg spetten direkt en bit över kolen eller på grillgallret om du vill ha snygga ränder på din kebab. Lägg grönsakerna bredvid och var försiktig att inte bränna grönsakerna. Vänd kebabspetten ofta för att få en jämn yta och grilla dem i ca 4-5 minuter per sida.
Servera spetten med kokt ris, de grillade grönsakerna, ezme och yoghurt. Smaklig middag!
Ingredienser Kebabspett
- 500 gram lamm eller nötfärs
- 1/2 dl finhackad bladpersilja
- 1 st riven gul lök
- 3 msk färdig turkisk köftekrydda eller blanda själv:
- 1 msk paprikapulver
- 1 tsk chiliflakes
- 1 tsk mald spiskummin
- 1/2 msk oregano
- 1/2 msk torkad mynta
- 1 tsk salt
- 1 tsk svartpeppar
- 2-3 msk vatten
Ingredienser turkisk tomatsallad (Ezme)
- 3 stora mogna tomater
- 1/2 finhackad röd lök
- 1/2 finhackad paprika
- 2 pressade klyftor vitlök
- 1 msk olivolja
- 1 msk rödvinsvinäger
- 1/2 msk strösocker
- 1 msk hackad färsk mynta
- 1 msk hackad färks bladpersilja
- Smaka av med:
- pressad citron
- salt
- svartpeppar
Serveras med
- Kokt ris
- Grillad zucchini
- Grillad röd paprika
- Grillad röd lök
- Turkisk yoghurt, gärna med mynta, citron och olivolja i