Helgrillad kalkon, spatchcocked

Spachcock Turkey, Butterfly Turkey eller rökt kalkon Oklahoma joe's smoker

Kalkon har ett otroligt saftigt och gott kött. Den långa grilltiden för en hel kalkon kan minskas genom att skära bort ryggraden och platta till kalkonen innan tillagning, spatchocked! Sen ger indirekt grillning med låg temperatur och en bra rub, kalkonen mycket smak och säkerställer att du inte bränner köttet. Ha hela tiden koll på temperaturen, väntar du för länge riskerar du att köttet blir torrt.

Kalkon

Gör så här:

Ta fram kalkonen och ta ut den eventuella påsen med hals och inälvor. Placera den med bröstfiléerna nedåt och ta fram en ordentlig kökssax eller sekatör.

Kalkon

Börja nedefrån och klipp loss ryggraden på båda sidorna. Spar ryggraden tillsammans med halsen för att koka buljong eller en god sås.

Spachcock Turkey, Butterfly Turkey Ingelsta Kalkon
Spachcock Turkey, Butterfly Turkey Ingelsta Kalkon
Spachcock Turkey, Butterfly Turkey Ingelsta Kalkon

Vänd på kalkonen så du har bröstfiléerna uppåt, placera händerna på kalkonen och pressa med hela kroppsvikten så bröstbenen knäcks och du får en platt kalkon.

Spachcock Turkey, Butterfly Turkey Ingelsta Kalkon
Spachcock Turkey, Butterfly Turkey Ingelsta Kalkon
Spachcock Turkey, Butterfly Turkey Ingelsta Kalkon

Smält smör och ta fram en bra kryddblandning (Rub). Jag brukar använda Chef Paul Prudhomme Barbecue Magic Rub som finns hos bla Martin & Servera

Spachcock Turkey, Butterfly Turkey eller rökt kalkon Penslad med smör
Spachcock Turkey, Butterfly Turkey eller rökt kalkon Oklahoma Joe's smoker Chef Paul Prudhomme Barbecue Magic Rub

Sen är det dags för grillen, indirekt grillning i ca 130-140 grader där man får fylla på med kol och rökspån under hela grilltiden för att hålla en jämn värme och få mycket röksmak. Jag använder ofta Mackmyras grillspån av gamla ekfat men ta det ni har.

Oklaholma Joe's Smoker Grill BBQ Vindelkol Träkol Mackmyra Grillspån Ek
Oklaholma Joe's Temperatur
Spachcock Turkey, Butterfly Turkey eller rökt kalkon Oklahoma Joe's smoker

Låt den ligga på grillen i 1,5-2,5h beroende på vilken temperatur du har, för hög temeratur så är det lätt att skinnet tar för mycket färg. Du ska sikta på att ha en innertempeatur på 70 grader i bröstfilérerna och tänk på att värmen fortsätter stiga när du tar av den av grillen så ta av den vid 67 grader.

Medans du väntar på kalkonen passar det perfekt att koka fond på resterna som inte hamnade på grillen. Kasta i några morötter, en lök, lagerblad och lite salt och pepparkorn också.

Egen kalkonfond såsbas sås fond kalkon

När den är klar ska den få vila i minst 15 minuter innan den ska skäras upp och serveras, men det blir bara bättre av att få vila längre. Stycka upp kalkonen grovt för att sedan skiva upp fint till gästerna.

Spatchcock eller butterly lagad kalkon på grillen med en Morakniv Ingelsta Kalkon
Styckad kalkon kalkondelar Ingelsta

Servera gärna med potatismos, gräddsås och grillade grönsaker. Smaklig spis!

Paprika Majs Citron Broccoli Aubergine Grönsaker på Weber Gasol Grill
Summary
recipe image
Recipe Name
Helgrillad kalkon, spatchcocked
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
21star1stargraygraygray Based on 2 Review(s)