Att grilla en hel fisk på folie är det klart enklaste sättet då fisk annars lätt fastnar på gallret och blir ojämnt grillad. Detta recept på en hel lax, späckad med lime, räcker till hela familjen och smakar ljuvligt. Till laxen äter du gärna en god romsås och såklart färskpotatis med en klick smör på.
Gör så här:
Börja först med att tända grillen.
Tvätta sedan potatisen och koka i lite saltat vatten men en dillvippa i.
Förbered laxen genom att skölja av den och sedan torka den med husållpapper. Skär tvära snitt i laxen på båda sidorna som du sedan fyller med en halv skiva lime och en klick smör. Rubba laxen med en god lime- och chilirub och lägg på ett dubbelvikt ark folie som du sedan viker upp sidorna på.
Lägg laxen direkt över glöden och flytta den efter ett par minuter till indirekt värme bredvid glöden.
Medans laxen ligger på grillen och potatisen blir färdig på spisen är det dags att röra ihop romsåsen.
Rör ihop créme fraiche med finhackad rödlök och dill, tillsätt citronpeppar, salt och en skvätt pressad citron. Avsluta med att röra ner stenbitsromen. Smaka av och tillsätt eventuellt mer salt eller citron.
När potatisen är klar och laxen kommit upp i 55 graders så är det dags att servera, smaklig måltid!
Recept 4 personer
- 1 kg färsk hel lax
- 1 st lime
- 25 g smör
- 5 msk chili- och limerub, exempelvis Webers
- 800 g färskpotatis
- 2 dl créme fraiche
- 80 g (liten burk) röd stenbitsrom
- 1 liten röd lök
- 1/2 kruka färsk dill
- 1 msk pressad citron
- 2 krm Citronpeppar
- 2 krm Salt
- 25 g smör med havssalt på till potatisen