Finns det något godare än att äta lagad mat ute i naturen? Den här klassiska norrlandsrätten är en självklarhet när man är ute i naturen och behöver något riktigt mättande. Kolbulle är en riktigt favorit och väldigt lätt att göra.
Det du behöver är ett riktigt kolbullejärn, kolarpanna eller en stekpanna i gjutjärn med ett förlängt skaft av exempelvis ett kapat kvastskaft. Har man inte det kan man använda stekpannan till Triangiaköket eller en stekhäll från Muurikka. En riktig stekspade kan också vara bra att ha med ut.
Vispa ihop smeten hemma och ta med den i tex en petflaska.
Värm pannan ordentligt över glöd eller öppen eld. Släng i en ordentlig klick smör eller ister och en näve fläsktärningar. Rör runt i pannan och när fläsket börjar bli klart täcker du fläsket med kolbullesmet. Det ska vara rikligt med smet så det täcker fläsket. Vänd kolbullen minst en gång i pannan så den inte bränner fast.
Servera kolbulle med ordentlig klick lingonsylt.
Ingredienser för fyra-fem hungriga skogshuggare:
- Smör eller ister att steka fläsket i
- 600 gram tärnat rimmat fläsk
- 5 dl vetemjöl
- 4 dl fint rågmjöl
- 1 liter vatten
- 1 tsk salt
- Lingonsylt