Här kommer ett recept på supergoda kycklingspett marinerade i yoghurt med saffran och kryddor. Spetten kallas djoje kebab eller Persiska kycklingspett och serveras gärna med ris och en god yoghurtsås eller varför inte en grekisk tzatziki.
Så här gör du
Skär kycklingfilérna i mindre bitar lagom för ett spett.
Rör ihop yoghurten med mortlad eller mald saffran, pressad lime, mald spiskummin, gurkmeja, paprika, salt och svartpeppar. Blanda sedan i kycklingbitarna och ställ in i kylen.
Det räcker med en timmes marinering men den kan med fördel stå tills nästa dag för att riktigt suga i sig smakerna.
När det är dags för grill så börjar du med att tända grillen och trä på kycklingbitarna på spett. Börja varje spett med en halv liten gul lök och varva sedan kyckling med några cocktailtomater.
Grilla först direkt över värmen och när du fått en perfekt färg flyttar du spetten bredvid värmen (indirekt). Var försiktigt, dom bränns väldigt snabbt.
Låt de färdiga spetten vila ett par minuter under folie när dom är klara.
Servera med ris, sallad och en god yoghurtsås eller tzatziki.
Recept 4 personer (10-12 spett)
- 800 g kycklingfiler
- 2 dl Turkisk yoghurt
- 1 st limefrukt
- 0,5g (1 kuvert) saffran
- 1/2 tsk gurkmeja
- 1/2 tsk mald spiskummin
- 1 tsk paprika
- 1/2 tsk salt
- 1/2 tsk svart peppar
- 1 ask cocktailtomater
- 10 små gula steklökar