När man har turen att komma över riktigt bra viltkött som den här älgkalven så är rostbiffen en riktig höjdare. Saftig och smakrik om man får till rätt temperatur och låter den vila ordentligt innan servering.
Gör så här
Sätt grillen eller ugnen på 125 grader, putsa köttet och bind det med stektråd så den håller formen. Torka av köttet och gnugga sedan in kryddblandningen jämt över hela rostbiffen. Lägg köttstycket i en ugnsfast form tillsammans med några klyftor gul lök, vitlöksklyftor och en skivad morot.
Stoppa in en stektermometer i steken, lägg folie över formen och ställ den på grillen bredvid elden (indirekt), lägg på locket. Alternativt sätter du in rostbiffen i ugnen.
Klyfta nu potatisen och skiva morötterna, lägg i en ugnsfast form och krydda med salt, peppar, timjan, rosmarin och sesamfrön. Ringla olivolja över och rör runt. Ställ in formen i ugnen.
När ungefär halva tiden gått (30-40 minuter), ta av aluminiumfoliet så du får en bra stekyta på rostbiffen. Passa även på att röra runt potatisen i ugnen.
Nu är det dags för såsen. Rensa och skölj de färska kantarellerna och hacka dem grovt.
Stek kantarellerna i en torr panna så det mesta av vätskan dunstar, salta och peppra. Lägg i en stor klick smör och när det smält ordentligt, strö över mjöl så du får en geggig konsistens. Slå på grädde och eventuellt kantarellfond. Smaka av med cayennepeppar för lite drag i såsen.
Ta av rostbiffen från grillen 3-4 grader innan den uppnått rätt temperatur, gradantalet kommer stiga även när du tagit ut rostbiffen ur värmen.
- Rött kött 55 grader
- Rosa kött 60 grader
- Genomstekt 65 grader
Höj värmen på ugnen till 175 grader och låt potatisen bli klar.
När rostbiffen svalnat är det bara skiva upp den och servera. Rostbiffen blir nästan ännu bättre om den får ligga i kylskåpet tills dagen efter så köttet hinner stelna lite.
Servera med sallad, smaklig måltid!
Recept 8 personer
Rostbiff
- 1 kg Älgrostbiff
- 1 gul lök
- 1 morot
- 3-4 vitlöksklyftor
- Kryddblandning:
- 1 msk Timjan
- 1 msk Rosmarin
- 2 tsk Salt
- 2 tsk svartpeppar
Klyftpotatis
- 3 kg Potatis
- 4 st morötter
- 2 tsk Salt
- 1 tsk Svartpeppar
- 1 msk Timjan
- 1 msk Rosmarin
- 3 msk Sesamfrön
- 4 msk Olivolja
Kantarellsås
- 600 gram Kantareller
- 50 gram Smör
- 4 msk Vetemjöl
- 4 dl Grädde
- 2-3 msk kantarellfond
- Salt
- Vitpeppar