Fiskspett med matvetesallad och vitlöksaioli

En fräsch och mättande rätt som är lika nyttig som god. Grilla spetten med fördel på stekhäll eller i en form då de lätt fastnar och bryts sönder. Eller börja på gallret och flytta över i en form för att gå färdigt.

Grillade fiskspett med Lax och Torsk

Så här gör jag:

Börja med att koka upp vatten med lite salt i till matvetet. När vattnet kokar häller du i matvetet och sänker temperaturen på plattan så den lugnt puttrar under lock i 15 minuter. När den är klart tar du av den från plattan, rör runt och låter svalna utan lock.

Koka matvete

Rör ihop Aiolin. Börja med att röra ihop äggulor, vinäger och dijonsenap i en skål. Tillsätt sedan olja först som droppar och sedan som en jättetunn stråle, hela tiden under kraftig vispning. Smaksätt med pressad vitlök och eventuellt cayennepeppar.

Skär fisken i lagom bitar och trä på spetten. Häll över olivolja, chili flakes, citronpeppar, salt och pressad citron. Tänd grillen och låt fisken ligga i rumstemperatur tills det är dags att grilla.

Grillade fiskspett med Lax och Torsk

Hacka övriga ingredienser till salladen och häll över i en skål. När matveten är ljummen går det bra att röra i den i salladen.

Matvetesallad med tomat, paprika, sallad och rödlök

Grilla fisken försiktigt då de lätt fastnar i grillgallret. Har man en ställning för spett eller en stekhäll kan denna användas med fördel. Annars går det bra att lyfta över dem för att gå färdigt i en form innan de är klara.

Grillade fiskspett med Lax och Torsk
Grillade fiskspett med Lax och Torsk

Nu är det bara ropa på familjen och vännerna att maten är klar. Smaklig spis!

Ingredienser 4 portioner

Aioli

  • 2 äggulor
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 2 dl rapsolja (smakneutral)
  • 3 vitlöksklyftor
  • Salt
  • Cayennepeppar (valfritt)

Matvetesallad

  • 2 dl matvete (torkad) kokad i 3 dl vatten och 1/2 tsk salt
  • 1/2 gul eller röd paprika
  • 1 röd lök i tunna strimlor
  • 5-6 salladsblad
  • 1 urkärnad tomat i små bitar

Fiskspett

  • 400 gram Lax
  • 400 gram Torsk eller Sej
  • Pressad Citron
  • Olivolja
  • Chiliflakes
  • Citronpeppar
  • Salt
Fiskspett med matvetesallad och vitlöksaioli. lax, torsk, matvete, aioli, paprika, tomat, rödlök, weber
Fiskspett med matvetesallad och vitlöksaioli. lax, torsk, matvete, aioli, paprika, tomat, rödlök
Grillade fiskspett med Lax och Torsk
Matvetesallad med tomat, paprika, sallad och rödlök
Summary
recipe image
Recipe Name
Fiskspett med matvetesallad och vitlöksaioli
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)