En fräsch och mättande rätt som är lika nyttig som god. Grilla spetten med fördel på stekhäll eller i en form då de lätt fastnar och bryts sönder. Eller börja på gallret och flytta över i en form för att gå färdigt.
Så här gör jag:
Börja med att koka upp vatten med lite salt i till matvetet. När vattnet kokar häller du i matvetet och sänker temperaturen på plattan så den lugnt puttrar under lock i 15 minuter. När den är klart tar du av den från plattan, rör runt och låter svalna utan lock.
Rör ihop Aiolin. Börja med att röra ihop äggulor, vinäger och dijonsenap i en skål. Tillsätt sedan olja först som droppar och sedan som en jättetunn stråle, hela tiden under kraftig vispning. Smaksätt med pressad vitlök och eventuellt cayennepeppar.
Skär fisken i lagom bitar och trä på spetten. Häll över olivolja, chili flakes, citronpeppar, salt och pressad citron. Tänd grillen och låt fisken ligga i rumstemperatur tills det är dags att grilla.
Hacka övriga ingredienser till salladen och häll över i en skål. När matveten är ljummen går det bra att röra i den i salladen.
Grilla fisken försiktigt då de lätt fastnar i grillgallret. Har man en ställning för spett eller en stekhäll kan denna användas med fördel. Annars går det bra att lyfta över dem för att gå färdigt i en form innan de är klara.
Nu är det bara ropa på familjen och vännerna att maten är klar. Smaklig spis!
Ingredienser 4 portioner
Aioli
- 2 äggulor
- 1 tsk dijonsenap
- 1 tsk vitvinsvinäger
- 2 dl rapsolja (smakneutral)
- 3 vitlöksklyftor
- Salt
- Cayennepeppar (valfritt)
Matvetesallad
- 2 dl matvete (torkad) kokad i 3 dl vatten och 1/2 tsk salt
- 1/2 gul eller röd paprika
- 1 röd lök i tunna strimlor
- 5-6 salladsblad
- 1 urkärnad tomat i små bitar
Fiskspett
- 400 gram Lax
- 400 gram Torsk eller Sej
- Pressad Citron
- Olivolja
- Chiliflakes
- Citronpeppar
- Salt