Kalkonbröstfilé med mangosalsa, couscous & limeyoghurt

Grillat kalkonbröst är ett saftigt och gott alternativ till kyckling och mättar bra med en matig couscous, en svalkande limeyoghurt och en mangosalsa med sting i.

Grillad kalkonbröstfilé med couscous, broccoli, mangosalsa och limeyoghurt

Så här gör jag

Börja med att rubba kalkonbröstfilén med en lämplig rub. Jag brukar blanda 1 msk rörörsocker, 1 msk salt, 1 msk paprika, 1 tsk vitlökspulver, 1 tsk oregano och 1 tsk citronpeppar. Alternativt kan man numer köpa färdigmarinerade kalkonbröst från Ingelsta Kalkon med klassisk grillkrydda om man har ont om tid, inte alls dumma faktiskt.

Grillad kalkonbröstfilé med couscous, broccoli, mangosalsa och limeyoghurt

Tänd grillen och rör sedan ihop mangosalsan. Det går bra med fryst, färdigtärnad mango som tinar lagom till serveringen. Blanda mango, tärnad avokado, hackad rödlök, chili, koriander, rörsocker, pressad lime och olivolja. Krydda med vitlökspulver, salt och svartpeppar.

Mangosalsa

Blanda ihop lime, flytande honung och turkisk yoghurt till limeyoghurten. Smaka av med salt och peppar.

Limeyoghurt

Koka upp vatten med grönsaksfond eller buljong, när vattnet kokar tillsätter du broccolibuketterna och couscousen, tar av kastrullen från spisen och låter vila under lock till serveringen.

couscous med broccoli

Lägg på kalkonfiléerna på grillen vid sidan om lågorna (indirekt) för att inte bränna dem direkt. Håll koll på temperaturen och när du nått upp till 60 grader flyttar du dem till direkt grillning för att sluta med ett par snygga ränder. Efter någon minut, när köttet har en innetemperatur på över 65 grader tar du av filéerna och låter vila så stiger temperaturen ytterligare några grader.

Kalkonbröstfilé

Ingredienser för 4 portioner

Kalkonbröst

  • 600 gram kalkonbröstfilé, gärna Ingelstas färdigkryddade eller rubbad enligt ovan.

Couscous med broccoli

  • 3 dl couscous
  • 1/2 broccolibukett
  • 1 msk grönsaksbuljong eller 1 buljongtärning
  • 4 dl vatten

Mangosalsa

  • 125 gram (1/2 paket) frysta mangotärningar
  • 1 avokado i tärningar
  • 1 liten rödlök, finhackad
  • 1 pressad lime
  • 1 mild chili (eller 1/2 stark)
  • färsk koriander efter smak
  • 1 msk rårörsocker
  • 1 msk olivolja
  • Salt
  • Svartpeppar

Limeyoghurt

  • 3 dl Turkisk yoghurt
  • 1 pressad lime
  • 1 msk flytande honung
  • salt
  • Svartpeppar
Kalkonbröstfilé
Kalkonbröstfilé Globalkniv
Grillad kalkonbröstfilé med couscous, broccoli, mangosalsa och limeyoghurt
Grillad kalkonbröstfilé med couscous, broccoli, mangosalsa och limeyoghurt
Grillad kalkonbröstfilé med couscous, broccoli, mangosalsa och limeyoghurt
Grillad kalkonbröstfilé med couscous, broccoli, mangosalsa och limeyoghurt
Summary
recipe image
Recipe Name
Kalkonbröstfilé med mangosalsa, couscous & limeyoghurt
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)