Pitabröd med Ryssröra

Ryssröra med pitabröd och rödkål
Ryssröra med pitabröd och rödkål

Kommer ihåg när det var ryssröra på skolmatsmenyn i mellanstadiet, då var det fest! Tror bara det kan ha varit tjockpannkakan som toppade dom dagarna i skolmatsalen.

Så här kommer ett nostalgirecept från 80-talet som passar lika bra för barn som vuxna. Jag har kört rödkål och gurka till men vitkål i stora bitar och rårivna morötter ska det kanske vara om man ska hålla sig till historien. Receptet går enkelt att skala till fler personer genom att öka mängden kokt ris men här är ett bra grundrecept.

Ingredienser för fyra personer

  • 500 gram nöt- eller blandfärs
  • 2 dl ris + 4 dl vatten
  • 2 msk smör att steka i
  • 2 dl finhackad purjolök
  • 1 riven liten gul lök
  • 2 köttbuljongtärningar eller motsvarande mängd oxfond
  • 1 dl tomatpuré
  • 4 msk tomatketchup
  • 3 tsk oregano
  • 5 tsk paprikapulver
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • Vitpeppar efter smak
  • Svartpeppar efter smak
  • Cayennepeppar efter smak
  • Salt efter smak

Tillbehör

  • 6-8 pitabröd
  • Strimlad röd- eller vitkål
  • Rårivna morötter
  • Crème fraiche

Gör så här

Börja med att koka riset och plocka fram en stor panna eller gryta. Stek köttfärsen i smöret och häll i purjolök och den rivna gula löken. Tillsätt därefter smulade köttbuljongtärningar eller fond samt tomatpuré, ketchup, vitlök och kryddorna. Häll på lite vatten och låt koka i under lock i 10 minuter. Tillsätt därefter riset och värm upp alltihop ordentligt under omrörning. Smaka av med peppar, cayennepeppar och salt.

Njut av en god och kryddstark middag!

Summary
recipe image
Recipe Name
Pitabröd med Ryssröra
Author Name
Published On
Cook Time
Total Time
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 5 Review(s)

Ett svar på “Pitabröd med Ryssröra

Kommentarer är stängda.