När man har en bit stek eller ännu bättre rostbiff kvar i kylen, vad passar bättre än att göra en japansk yakiniku? Älgkött fungerar superbra och denna maträtt passar hela familjen. Visst, det ska vara entrecote egentligen men jag tycker rostbiff går minst lika bra.
Så här gör du
Börja med marinaden. Riv ingefära, pressa vitlök samt tillsätt sambal oelek och socker i en skål. Blanda detta med Mirin (ett sött risvin för matlagning), sesamolja och japansk soja.
Skär upp rostbiffen i tunna skivor och dela skivorna i mindre bitar, ca 2 x 6 cm och blanda detta med marinaden.
Koka jasminriset enligt förpackningen.
Rosta sesamfrön i en stekpanna och finhacka purjolök och chili. Lägg undan hälften av de rostade sesamfröna samt purjolöken och chilin, lägg resterande i marinaden tillsammans med köttet.
Häll i köttet och marinaden i stekpannan och värm tills det börjar koka
Hacka sallad, gurka och avocado och duka bordet. Ta ris med en skål och lägg upp och ner på tallriken för att få den rätta känslan, sedan är det bara servera en riktigt god Yakiniku. Smaklig måltid!
Recept 4 personer
- 500 gram rostbiff, gärna Älg
- 2 dl Japansk soja
- 4 msk Mirin (Sake går också bra)
- 2 msk riven ingefära
- 3 st pressade vitlöksklyftor
- 2 msk strösocker
- 2 msk sesamolja
- 1 msk Sambal Oelek
- 2 msk sesamfrö (1 till marinaden 1 till servering)
- 1 st röd chili (1/2 till marinaden 1/2 till servering)
- 1 dl hackad purjolök (1/2 till marinaden 1/2 till servering)
- 4 dl Jasminris
- 1 st Avocado
- Gurka
- Isbergssallad