Efter en lång dag i naturen behöver man något riktigt mättande och då passar en indisk linsgryta med ris riktigt bra. Det nybakade brödet till gör måltiden komplett och riktigt lyxig när man är i vildmarken. Brödreceptet är ett enklare recept som går att förbereda hemma i en påse och använder bakpulver istället för jäst och olja istället för smör. Allt tillagas på Trangiaköket.
Daal är perfekta vildmarksmaten som passar lika bra för vandring, paddling, camping, cykelsemester eller hemma i köket. Vi avslutar alltid vår årliga paddlingsresa med Daal den sista kvällen.
Så här gör du den indiska linsgrytan daal
Förbered grönsakerna och finhacka lök, morötter, ingefära och vitlök
Stek grönsakerna och kryddorna i olja tills de blir mjuka och börjar få färg
Tillsätt linserna och låt steka med någon minut
Häll i de krossade tomaterna och vattnet och låt sjuda i ca 15 min
Servera med basmati och naan
Recept daal 4 personer
- 1 gul lök
- 2 morötter
- 4 vitlöksklyftor
- 2 msk hackad ingefära
- 1 tsk torkad koriander
- 2 tsk spiskummin
- 1 krm cayennepeppar
- 1 burk krossade tomater
- 4 dl röda linser
- 1 tärning grönsaksbuljong
- 5 dl vatten
- 1 msk olja
- salt
Så här kokar du basmatiris på indiskt vis
Hacka lök och stek den i olja tillsammans med spiskummin tills den blivit mjuk.
Tillsätt ris och stek tillsammans med löken ett par minuter.
slå på vatten och salt och låt puttra ca 17 minuter med lock
Ta av kastrullen och låt riset stå och suga åt sig ca 5 minuter
Recept kokt basmatiris på indiskt vis 4 personer
- 1/2 gul lök
- 2 tsk hela spiskummin
- 4 dl basmati
- 8 dl vatten
- 2 tsk salt
Så här bakar du indiska naan med bakpulver
Förbered en zip-lock påse hemma genom att blanda mjöl, bakpulver, mjölkpulver, salt och kryddor. Ta gärna en större påse som får plats med vattnet i efterhand.
Har man inget mjölkpulver kan man byta ut det och vattnet till lika mängd långhållbarhetsmjölk som klarar sig i värmen många dagar så länge den är oöppnad.
När det är dags för tillagning så tillsätter du vattnet och oljan och knådar i påsen till en bra smet/deg.
Tänd spritköket och hetta upp oljan.
Ta upp lagom stora bitar av degen och forma till en platt boll som du sedan steker och plattar ut ytterligare i pannan. Jag brukar använda engångsplasthandskar att forma degen till ett platt bröd att lägga i pannan
Vänd bröden ett par gånger tills du har en bra färg och dom är genomgräddade.
Ät tillsammans med daal, den fantastiska linsgrytan!
Recept naan 4 personer (8 stora/ 16 små Naan)
- 8 dl vetemjöl
- 4 tsk bakpulver
- 4 msk mjölkpulver
- 4 tsk vitlökspulver
- 4 tsk torkad oregano
- 4 tsk torkad timjan
- 4 tsk Salt
- 4 dl vatten eller långhållbarhetsmjölk
- 4 msk olja
- 4 msk olja till stekning
- Om man vill: Plasthandskar för att forma degen och lägga i stekpannan