Daal med basmati och nybakta naan

Daal med basmati och nybakt naan tillagat på kök Trangia med gasbrännare
Festmat sista dagen på vildmarksresan

Efter en lång dag i naturen behöver man något riktigt mättande och då passar en indisk linsgryta med ris riktigt bra. Det nybakade brödet till gör måltiden komplett och riktigt lyxig när man är i vildmarken. Brödreceptet är ett enklare recept som går att förbereda hemma i en påse och använder bakpulver istället för jäst och olja istället för smör. Allt tillagas på Trangiaköket.

Daal är perfekta vildmarksmaten som passar lika bra för vandring, paddling, camping, cykelsemester eller hemma i köket. Vi avslutar alltid vår årliga paddlingsresa med Daal den sista kvällen.

Så här gör du den indiska linsgrytan daal

Daal tillagad på köket från Trangia, riktig vildmarksmat

Förbered grönsakerna och finhacka lök, morötter, ingefära och vitlök

Stek grönsakerna och kryddorna i olja tills de blir mjuka och börjar få färg

Tillsätt linserna och låt steka med någon minut

Häll i de krossade tomaterna och vattnet och låt sjuda i ca 15 min

Servera med basmati och naan

Daal tillagad på köket från Trangia, riktig vildmarksmat

Recept daal 4 personer

  • 1 gul lök
  • 2 morötter
  • 4 vitlöksklyftor
  • 2 msk hackad ingefära
  • 1 tsk torkad koriander
  • 2 tsk spiskummin
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 burk krossade tomater
  • 4 dl röda linser
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 5 dl vatten
  • 1 msk olja
  • salt

Så här kokar du basmatiris på indiskt vis

Hacka lök och stek den i olja tillsammans med spiskummin tills den blivit mjuk.

Tillsätt ris och stek tillsammans med löken ett par minuter.

slå på vatten och salt och låt puttra ca 17 minuter med lock

Ta av kastrullen och låt riset stå och suga åt sig ca 5 minuter

Recept kokt basmatiris på indiskt vis 4 personer

  • 1/2 gul lök
  • 2 tsk hela spiskummin
  • 4 dl basmati
  • 8 dl vatten
  • 2 tsk salt

Så här bakar du indiska naan med bakpulver

Naan bröd med kryddor och bakpulver, tillagat på Trangiaköket med gasbrännare.
Mindre Naan

Förbered en zip-lock påse hemma genom att blanda mjöl, bakpulver, mjölkpulver, salt och kryddor. Ta gärna en större påse som får plats med vattnet i efterhand.

Naan mjölblandning med kryddor och bakpulver
Mjölblandningen du med fördel blandar till hemma i en Zip-Lock påse

Har man inget mjölkpulver kan man byta ut det och vattnet till lika mängd långhållbarhetsmjölk som klarar sig i värmen många dagar så länge den är oöppnad.

När det är dags för tillagning så tillsätter du vattnet och oljan och knådar i påsen till en bra smet/deg.

Tänd spritköket och hetta upp oljan.

Ta upp lagom stora bitar av degen och forma till en platt boll som du sedan steker och plattar ut ytterligare i pannan. Jag brukar använda engångsplasthandskar att forma degen till ett platt bröd att lägga i pannan

Vända naan bröd i stekpannan trangia
Dags att vända bröden

Vänd bröden ett par gånger tills du har en bra färg och dom är genomgräddade.

Naan bröd med kryddor och bakpulver, tillagat på Trangiaköket med gasbrännare.
Tillplattat naan för att få större och plattare bröd

Ät tillsammans med daal, den fantastiska linsgrytan!

Recept naan 4 personer (8 stora/ 16 små Naan)

  • 8 dl vetemjöl
  • 4 tsk bakpulver
  • 4 msk mjölkpulver
  • 4 tsk vitlökspulver
  • 4 tsk torkad oregano
  • 4 tsk torkad timjan
  • 4 tsk Salt
  • 4 dl vatten eller långhållbarhetsmjölk
  • 4 msk olja
  • 4 msk olja till stekning
  • Om man vill: Plasthandskar för att forma degen och lägga i stekpannan
Daal med basmati och naan bröd gjort på vildmarksköket från trangia med gasoltillsats
Naan bröd med kryddor och bakpulver, tillagat på Trangiaköket med gasbrännare.
Naan bröd med kryddor och bakpulver, tillagat på Trangiaköket med gasbrännare.

Summary
recipe image
Recipe Name
Daal med basmati och nybakta naan
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time